Skupina Aya pripravuje Rockové Vianoce 2012

10.12.2012 Žilina

Bratislava 10. decembra (TASR) – Známa rocková skupina Aya finišuje v týchto dňoch s prípravou jubilejného 15. ročníka koncertného programu Rockové Vianoce 2012. Uskutočnia sa 27. decembra v Estrádnej hale žilinského Domu odborov.

Na koncertnom pódiu sa postupne predstavia skupiny Šleha, Robo Šimko s kapelou MassRiot a domáca Aya. Šleha je nová kapela, ktorú založil bývalý basový gitarista skupiny Aya Vlado Kubala. Formáciu MassRiot založil rožňavský rodák Robo Šimko v roku 2004. Úspechom pre Šimka bola účasť na tretej sérii speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar v roku 2007, kde skončil na treťom mieste. V apríli 2009 vydal debutový album Kocky sú hodené. Prvým singlom z neho je pieseň Môj anjel spí. Skupinu Aya nie je potrebné fanúšikom slovenskej hudby zvlášť predstavovať, na scéne je dvadsať rokov, jej hitmi sú Malý princ či Svet krásnych žien. Aya prekvapí na vianočnom koncerte rozšírenou zostavou s dychovou sekciou.

Podľa slov gitaristu Mária Tománka to bude prvýkrát, čo Aya bude koncertovať aj s dychovou sekciou. Zmenou oproti predchádzajúcim ročníkom je aj termín podujatia, ktoré sa vždy konalo pár dní pred Štedrým dňom, tentoraz si skupina zvolila termín po troch sviatočných vianočných dňoch. Rockové Vianoce v Žiline majú už svoju tradíciu, s kapelou Aya sa v predchádzajúcich predstavili skupiny IMT Smile, Peha, Arzén, Gladiator, DESmod, No Name, Nocadeň, Komajota, Vidiek či česká skupina Premier.

Skupina Aya vznikla v roku 1992. V októbri 1994 vydala svoj prvý album Aj ty, AYA?! Hitmi z neho boli skladby Svet krásnych žien, Baby kakavové a Malý princ. V júni 1997 vydala druhý album Jé, jé, yéé.... a v máji 2000 tretí album Try. V marci 2003 vyšiel štvrtý s názvom AYA 4:10 s hitmi Lietaj, dýchaj, buď a Modré z neba. V októbri 2007 vyšiel piaty štúdiový album Ale ye nám dobre. Skupina Aya hrá na albumoch Obyčajné slová (september 2005) a Ostrov (november 2006) speváka Tomáša Bezdedu. V národnom kole piesňovej súťaže Eurosong 2010 získala štvrté miesto so skladbou lídra kapely Borisa Lettricha Do neba volám. K jubileu vydala skupina v decembri 2011 kompilačný album Aya - 20 rokov v zayatí...to najlepšie a hostia.
 
 
 

Vyberte región